Skrivande, sömnlöshet och hälsa

Skrivande, sömnlöshet och hälsa


I ett tidigare inlägg funderade jag kring en skylt utanför en bokhandel i London, och vad dess budskap Fiction… … Because real life is terrible egentligen skulle kunna betyda. Men historien fortsätter. Denna gång i London passerade jag i morse denna klassiska telefonkiosk med ett relaterat budskap: Treat insomnia with writing | Instagram notes to Strangers.

Nu räcker det tydligen inte längre att läsa romaner eller noveller, nu rekommenderar någon oss att bota vår sömnlöshet med att skriva. Lite oklart hur sömnlösheten ska klaras på detta sätt, men man ser framför sig den stressade moderna människan som vrider sig fram och tillbaka i sin säng utan att kunna somna. Hur alla faktorer och frågor som plågar henne eller honom växer sig stora och ohanterliga i nattens mörker, och hur skrivandet blir den ventil som slutligen skapar tillräckligt med sinnesro för att sömnen ska ge befrielse från vardagens plågor. Men kanske är det enklare än så – att försöka skriva lite där i nattens mörker är kanske så utmanande och utmattande att man helt enkelt somnar.

Men sen kommer det lilla tillägget om instagram-meddelanden till främlingar. Oklart om det är samma avsändare, eller om någon klottrare lagt till detta efteråt. Men i vilket fall såg jag det först efter några sekunder, då tankarna redan rusat iväg kring meningen med den första delen. Nu ändrades betydelsen igen, och drastiskt. Uppmanas vi helt enkelt till lite modernt busringande i natten, eller handlar uppmaningen snarare om att sträcka ut en hand i sin nattliga ensamhet för att söka tröst hos främmande människor i samma belägenhet? Att tillsammans göra det lite lättare att klara vardagens krav och nattens sömnlöshet? Att enas kring parollen Innsomniacs of the world, unite! Eller är det bara en finurlig reklamkampanj för ett stort internetbolag designad för att se ut som en affisch från någon aktivistisk studentgrupp?

Nå, budskapet är även denna gång svårtolkat. Min poäng är dock densamma. Att läsa och skriva är viktiga delar av ett vardagligt reflekterande. Att ta del av andras tankar, berättelser och idéer vidgar ens horisont; att själv formulera sig och kommunicera med människor, främlingar likväl som nära och kära, är ett viktigt sätt att ge form och stadga till sina egna erfarenheter och tankar men även en avgörande del i en pågående diskussion och dialog i samhället. Om ingen skriver, vad finns då att läsa? Att läsa och skriva är därför viktiga kulturhandlingar, kopplade till såväl hälsa som välbefinnande, men inte för att man kan göra sig själv hörd utan för att man kan se sig själv i ett sammanhang. Då kommer kanske också nattsömnen lättare.

Kategorier